diumenge, 23 de setembre del 2007

Passapeces (Crazyhouse)

Fa uns dies vaig fer una proposta al portal Escaquejant, sobre que s’introduís el Crazyhouse a la web, doncs trobo que és una variant espectacular i estimula el joc de combinació.

El Crazyhouse és una variant dels escacs que es juga individualment, un contra un; és semblant al Bughouse, però aquest és en parelles. La gran diferència entre aquesta modalitat i els escacs tradicionals és que les peces capturades per un jugadors passen a estar en una “reserva” i el jugador en qüestió pot col·locar aquesta peça al tauler, com si realitzes un moviment. Doncs, per aquest motiu es necessiten dos taulers per fer la conversió de peces o un programi informàtic, on és molt més senzill. Els gambits en aquest joc, són pot corrents doncs, el que l'accepta pot, a la següent jugada, entrar el peó que ha capturar defensant el dèbil.

Exemple de Crazyhouse

Aquí, els peons i els cavalls són les peces més importants, el valor de les peces podria ser (no està fixat):

    • Peó: 2 punts
    • Torre: 3 punts
    • Alfil: 3 punts
    • Cavall: 5 punts
    • Dama: 7 punts

Malgrat això, els valors són molt variables, doncs en una posició amb moltes peces un cavall serà molt superior a una dama, en canvi si s’arriba en un final simplificat, el cavall serà insignificant en front la dama. Com pugui passar amb una torre i un alfil. Tot dependrà de la posició i la valoració personal.

La modalitat de Crazyhouse més habitual és aquella en la qual es permet fer “escac” i “escac i mat” amb una peça introduïda. Per jugar en viu, és necessari dos taulers, per això la majoria de gent que el practica ho acostuma fer per internet.

Es permet:

    • Col·locar una peça fent “escac” o “escac i mat”.
    • Entrar un peó a setena
No es permet:
    • Capturar una peça quan s’introdueix una peça
    • Col·locar un peó a primera o a vuitena, és a dir, promocionant.

Tot i així, hi ha altres variants menys emprades: La prohibició d’entrar fent “escac i mat” o, fins i tot, “escac”. Una altra manera és que els peons quan hagin de coronar, no ho fan sinó que es “bufen”, és a dir, desaparèixer del joc. Personalment, aquestes diferències són impediments per a veure un joc atractiu, ofensiu i espectacular i treu part de la essència del joc: la combinació!

La anotació de les partides de passapeces és la mateixa que en partides d’escacs clàssiques, la única diferència és que quan es col·loca un peça en joc s’anota de la següent forma: Peça ja existent: Db4 - Peça introduïda: D@b4.

Aquesta variant, ha sigut preferida per molts GM’s com Larsen, Petrosian o Spassky.

De moment, aquesta variant es pot trobar per exemple a: Buho21 i JaqueMate.